Συχνές ερωτήσεις για Θηλασμό

1. Έχω αρκετό γάλα για το μωρό μου;
Η πραγματική ανεπάρκεια του γάλακτος δεν είναι συχνή. Η αγωνία και το άγχος είναι κακοί σύμβουλοι. Ηρεμήστε, προσφέρετε το στήθος σας όσο συχνά θέλει το μωρό σας και επικοινωνήστε με τον γιατρό αν δεν παίρνει βάρος ή δεν έχει αρκετές κενώσεις και ουρήσεις.

2. Το μωρό κλαίει συνέχεια.
Μπορεί να πεινάει, να έχει λερωμένη πάνα, κολικό. Τις περισσότερες φορές έχει ανάγκη αγκαλιάς. Εάν έχει επίμονο και συνεχές κλάμα επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.

3. Οι θηλές μου πονάνε κατά τον θηλασμό.
Ο πόνος στη θηλή είναι ένα συχνό φαινόμενο των πρώτων κυρίως ημερών και συνήθως οφείλεται στη λανθασμένη προσκόλληση του βρέφους στον μαστό. Συχνά οι μητέρες πονάνε τα πρώτα λεπτά του θηλασμού που το βρέφος θηλάζει πιο έντονα.

4. Έχω πόνο και κοκκινίλα στο μαστό.
Συνήθως οφείλεται σε απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου ή μαστίτιδα. Το αποτελεσματικό άδειασμα του μαστού είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης και στις δυο περιπτώσεις. Η τοποθέτηση του μωρού έτσι ώστε το πηγούνι ή η μύτη του να είναι προς την πάσχουσα περιοχή θα βοηθήσει. Σε περίπτωση που η κοκκινίλα μεγαλώνει ή επιμένει επικοινωνήστε με επαγγελματία υγείας.

5. Μπορώ να δίνω πιπίλα;
Ο θηλασμός γίνεται πιο δύσκολος όταν εκτός από το στήθος προσφέρεται στο μωρό μπουκάλι ή πιπίλα. Ο τρόπος που ένα βρέφος πίνει από το στήθος είναι διαφορετικός από τον τρόπο που πίνει από το μπουκάλι ή χρησιμοποιεί την πιπίλα. Γι’ αυτό, συνιστάται η χρήση της πιπίλας να ξεκινά μετά τις 6 εβδομάδες και να αποφεύγεται, αν είναι δυνατόν, η χορήγηση γάλακτος με μπουκάλι.

6. Το μωρό που θηλάζει χρειάζεται να ρευτεί;
Όχι, απαραίτητα. Τα μωρά που θηλάζουν, δε ρεύονται. Παρόλα αυτά, συστήνεται το κράτημα του μωρού σε όρθια θέση 5-10 λεπτά μετά το τέλος του θηλασμού.

7. Χρειάζεται να ξυπνάω το μωρό μου, για να φάει;
Δεν χρειάζεται να ξυπνάτε ένα υγιές μωρό, εκτός εάν ο παιδίατρος ή ο επαγγελματίας υγείας σας συστήσουν κάτι διαφορετικό.

8. Μπορώ να βάφω τα μαλλιά μου;
Ναι. Καλό είναι όμως να χρησιμοποιηθούν φυτικές βαφές με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης π.χ. γάντια μιας χρήσης, λιγότερη χρονική έκθεση στη βαφή και τεχνικές στις οποίες η βαφή έρχεται σε μικρότερη επαφή με το δέρμα.

9. Μπορώ να πίνω αλκοόλ;
Καλό είναι να μην πίνετε αλκοόλ. Εάν το θέλετε, μπορείτε να πιείτε ένα- δύο ποτηράκια ποτού χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ μετά τον θηλασμό και εφόσον ο επόμενος θηλασμός γίνει μετά από δύο ώρες.

10. Μπορώ να καπνίζω;
Καλό είναι να μην καπνίζετε. Ωστόσο αν καπνίζετε, μην καπνίσετε ποτέ στον χώρο του μωρού. Πρέπει επίσης να το προστατεύσετε από τα υπολείμματα του καπνού που μένουν στα μαλλιά, το δέρμα και τα ρούχα μετά το κάπνισμα. Γι αυτό όταν καπνίζετε βγείτε σε εξωτερικό χώρο φορώντας ένα μαντήλι και μια μπλούζα πάνω από τα ρούχα σας, τα οποία θα τα βγάλετε όταν επιστρέψετε στο μωρό σας.

11. Είμαι έγκυος, μπορώ να συνεχίζω να θηλάζω;
Ο θηλασμός κατά τη διάρκεια μιας ομαλής εγκυμοσύνης δεν αυξάνει την πιθανότητα να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στη μητέρα ή στο έμβρυο. Καλό είναι όμως να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας.

12. Μέχρι πότε να θηλάζω;
Ο μητρικός θηλασμός συστήνεται να είναι η αποκλειστική τροφή του βρέφους για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Καλό είναι να συνεχίζεται και μετά την εισαγωγή στερεών τροφών στο διαιτολόγιο του βρέφους. Ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί για όσο διάστημα το επιθυμούν η μητέρα και το παιδί.

13. Το μωρό είναι στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.
Το μητρικό γάλα για το πρόωρο μωρό είναι πολύτιμο και πρέπει οπωσδήποτε να είναι η πρώτη του τροφή. Η μητέρα θα ενθαρρυνθεί να ξεκινήσει αντλήσεις μέσα στις πρώτες 6 ώρες από τον τοκετό, κάνοντας τουλάχιστον 8 αντλήσεις το 24ωρο. Επίσης, πρέπει να έρχεται συχνά σε επαφή δέρμα με δέρμα με το βρέφος.

Πηγή: http://epilegothilasmo.gr/wp-content/uploads/2015/11/Alkioni_3ptyxo_FAQ_draft-2.pdf