Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Διαφορές μητρικού και αγελαδινού γάλακτος

Διαφορές μητρικού και αγελαδινού γάλακτος

Οι διαφορές σε περιεκτικότητα θρεπτικών και άλλων ουσιών μεταξύ μητρικού και αγελαδινού γάλακτος είναι οι εξής:

ΛΕΥΚΩΜΑ:


Οι διαφορές στο λεύκωμα μεταξύ των δύο γαλάτων είναι ποσοτικές και ποιοτικές. Έτσι το ΜΓ αποτελείται από 0,75g λευκοματίνης και 0,45g τυρίνης. Ενώ το ΓΑ αποτελείται από 0,5g λευκωματίνης και 3,0 τυρίνης.

Η τυρίνη που υπερτερεί κατά πολύ στο ΓΑ είναι ένα λεύκωμα μικρότερης βιολογικής αξίας σε σύγκριση με την λευκωματίνη και στο στομάχι δημιουργεί πολύ μεγαλύτερα πήγματα που είναι δύσπεπτα.

Το ΜΓ περιέχει ακόμα και το μη πρωτεϊνικό αμινοξύ ταυρίνη, που θεωρείται απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς, ενώ το ΓΑ δεν περιέχει ταυρίνη & γι'αυτό προστίθεται η ταυρίνη κατά την

παρασκευή τους.

ΛΙΠΟΣ:
Οι διαφορές είναι μόνον ποιοτικές. Το λίπος που περιέχει το ΜΓ είναι πολύ περισσότερο μονοακόρεστο ελαικό οξύ & τα δύο βασικά λιπαρά οξέα. Κατά την γαλακτοποίηση του λίπους στο ΜΓ σχηματίζονται μικρότερα

λιποσφαίρια που είναι πιο εύπεπτα. Αλλά & η πέψη του λίπους του ΜΓ διευκολύνεται & αρχίζει νωρίτερα με την βοήθεια της λιπάσης που περιέχει.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ:
Πρακτικά δεν υπάρχουν διαφορές ποιοτικές ανάμεσα την γλυκόζη των δύο γαλάτων.

ΑΛΑΤΑ:
Είναι πολύ περισσότερα στο ΓΑ.

ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΚΑΙ ΦΩΣΦΟΡΟΣ:
Και τα δύο είναι σε μεγαλύτερες ποσότητες στο ΓΑ, η σχέση όμως Ca/P είναι μεγαλύτερη στο ΜΓ.

ΣΙΔΗΡΟΣ:
Και στα δύο γάλατα βρίσκεται σε πολύ χαμηλή και ανεπαρκή ποσότητα, η βιοδιαθεσιμότητα του είναι όμως μεγαλύτερη στο ΜΓ.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ:
Στο ΜΓ η βιταμίνη C σχεδόν καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του βρέφους, ενώ στο ΓΑ καταστρέφεται με τον βρασμό. Στο ΜΓ υπάρχει αρκετή βιταμίνη D σε υδροδιαλυτή μορφή. Το μητρικό γάλα έχει απλά λιγότερη βιταμίνη Κ, αυτό προκαλεί την κλασσική αιμορραγική νόσο του νεογνού και για τον λόγο αυτό πρέπει να χορηγείται έξτρα.

ΛΑΚΤΟΦΕΡΡΙΝΗ:
Είναι ένα λεύκωμα που υπάρχει στο ΜΓ και όχι στο ΓΑ. Θεωρείται ότι αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην προστασία του θηλάζοντος από τις μικροβιακές λοιμώξεις.

ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ:
Μόνο τα αντισώματα του ΜΓ προστατεύουν το παιδί από τις λοιμώξεις που το αφορούν. Ανήκουν στις γΑ σφαιρίνες και υπάρχουν σε μεγάλη αναλογία στο πύαρ (πρωτόγαλα).

Πηγή: Σαραφίδου Σοφία παιδίατρος - παιδοπνευμονολόγος (Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC)
Μακρυγιάννη 39, Σταυρούπολη  2314312955