Σελίδα 1 από 2

Καμπύλες ανάπτυξης - Γενικές γνώσεις: Νεογέννητο, μωρό, παιδί, έφηβος

Αποτελεί πραγματικά άγχος για τους γονείς αλλά και για τους στενούς συγγενείς η ανάπτυξη βάρους, ύψους ενός παιδιού. Μόλις γεννηθεί το νεογέννητο μωρό από τα πρώτα πράματα που ρωτούν οι πάντες είναι το βάρος που γεννήθηκε το μωρό. Στην συνέχεια οι γονείς, οι φίλοι, οι συγγενείς θα συγκρίνουν το νεογέννητο μωρό με  άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας που βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον. Αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό, γιατί το φυσιολογικό βάρος ή ύψος ή περίμετρος κεφαλής έχουν μεγάλο εύρος για κάθε ηλικία. Μπορεί ένα παιδί ηλικίας 5 μηνών να έχει βάρος 5 κιλά,

Πρακτικές Οδηγίες για την Φροντίδα του ΒΡΕΦΟΥΣ

- Να αερίζεται το χώρο συχνά
  *Θερμοκρασία δωματίου 20-22 βαθμούς κελσίου όταν το βρέφος είναι ντυμένο,  περίπου 30 βαθμούς όταν είναι γυμνό.
  *Υγρασία δωματίου  περίπου 40 %

- Σωστή θέση ύπνου
  *Ύπτια (ανάσκελα) σε σκληρό στρωματάκι, ελαφρά ντυμένο και χωρίς μαξιλάρι.

1. Έχω αρκετό γάλα για το μωρό μου;
Η πραγματική ανεπάρκεια του γάλακτος δεν είναι συχνή. Η αγωνία και το άγχος είναι κακοί σύμβουλοι. Ηρεμήστε, προσφέρετε το στήθος σας όσο συχνά θέλει το μωρό σας και επικοινωνήστε με τον γιατρό αν δεν παίρνει βάρος ή δεν έχει αρκετές κενώσεις και ουρήσεις.

2. Το μωρό κλαίει συνέχεια.
Μπορεί να πεινάει, να έχει λερωμένη πάνα, κολικό. Τις περισσότερες φορές έχει ανάγκη αγκαλιάς. Εάν έχει επίμονο και συνεχές κλάμα επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.

Οι διαφορές σε περιεκτικότητα θρεπτικών και άλλων ουσιών μεταξύ μητρικού και αγελαδινού γάλακτος είναι οι εξής:

ΛΕΥΚΩΜΑ:
Οι διαφορές στο λεύκωμα μεταξύ των δύο γαλάτων είναι ποσοτικές και ποιοτικές. Έτσι το ΜΓ αποτελείται από 0,75g λευκοματίνης και 0,45g τυρίνης. Ενώ το ΓΑ αποτελείται από 0,5g λευκωματίνης και 3,0 τυρίνης.

Η τυρίνη που υπερτερεί κατά πολύ στο ΓΑ είναι ένα λεύκωμα μικρότερης βιολογικής αξίας σε σύγκριση με την λευκωματίνη και στο στομάχι δημιουργεί πολύ μεγαλύτερα πήγματα που είναι δύσπεπτα.

Θηλασμός νεογνού

Αυτό που περιμένει ένα νεογέννητο από τη μητέρα του είναι μια ζεστή αγκαλιά & το μητρικό γάλα. Κάθε νεογνό έχει δικαίωμα να λάβει τα πολύτιμα συστατικά του μητρικού γάλατος που θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Η ικανότητα για θηλασμό υπάρχει σε κάθε νεογνό & κάθε νέα μητέρα μπορεί να θηλάσει το μωρό της αρκεί να προσέξει κάποιες μικρές λεπτομέρειες & να θελήσει να θηλάσει. Ακολουθούν μικρές συμβουλές πρακτικού περιεχομένου:

Σωστή στάση νεογνού: Η κοιλιά του να ακουμπά στη δική μας και το στόμα του να αγκαλιάζει όλη τη θηλαία άλω & όχι

Ήξερες ότι:


1. Τα μπαλόνια μας είναι οικολογικά, <<ΛΙΩΝΟΥΝ>>.Στον ίδιο χρόνο όσο και ένα φύλλο στο χώμα.

2. Τα μπαλόνια εφευρέθηκαν το 1824 την ίδια χρονιά με τον ηλεκτρομαγνήτη!

3. Τα χρώματα στα μπαλόνια έχουν βάση το νερό!

4. Τα μπαλόνια με το ήλιο αιωρούνται γιατί το ήλιο είναι πιο ελαφρύ απο το άζωτο και το οξυγόνο

Σελίδα 1 από 2