Γιατί τα μπαλόνια με ήλιον διαρκούν λιγότερο από αυτά που φουσκώνονται με αέρα.

Η διάρκεια ενός μπαλονιού με ήλιον εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος του μπαλονιού, ο όγκος του, η θερμοκρασία και η υγρασία του περιβάλλοντος όπου πετάει το μπαλόνι, οι συνθήκες αέρα και άλλοι παράγοντες. Τα μπαλόνια με ήλιον δεν διαρκούν όμως πολύ, κυρίως λόγω δύο βασικών παραγόντων: της διαφυγής του ήλιου και της προσβολής από την ατμοσφαιρική φθορά.

1. Διαφυγή του ήλιου: Το ήλιον είναι ένα από τα μικρότερα σωματίδια και μπορεί να διαφύγει από τις μικρές ρωγμές ή τους μικρούς πόρους στο υλικό του μπαλονιού. Με την πάροδο του χρόνου, το ήλιον διαφεύγει από το εσωτερικό του μπαλονιού, με αποτέλεσμα το μπαλόνι να χάνει το φούσκωμά της. Σε αντίθεση τα μόρια του αέρα είναι μεγαλύτερα και πιο αργά απο τα μόρια του ηλίου.
Με αποτέλεσμα ο αέρας δε διαπερνά το λάτεξ τόσο γρήγορα όσο το ήλιο!

2. Ατμοσφαιρική φθορά: Ακόμη και αν δεν υπάρχουν ρωγμές ή πόροι, το μπαλόνι εξακολουθεί να έρχεται σε επαφή με τα άλλα αέρια της ατμόσφαιρας. Καθώς το ήλιον αναμιγνύεται με τα άλλα αέρια, τα μόρια του ήλιου αρχίζουν να διασπείρονται και να μειώνεται η σχετική πυκνότητά του στο εσωτερικό του μπαλονιού.

Συνεπώς, ακόμα και με καλή σφράγιση, τα μπαλόνια με ήλιον απλά δεν μπορούν να διατηρήσουν το φούσκωμά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πάντα υπάρχει και το βάρος του μπαλονιού που επηρεάζει την τελική διάρκεια αιώρησης. Όσο βαρύτερο το μπαλόνι, μικρότερη διάρκεια αλλά σκάει δυσκολότερα. Ενώ τα ελαφρύτερα μπαλόνια έχουν μεγαλύτερη διάρκεια αιώρησης αλλά υπάρχουν μεγαλύτερες απώλειες.